Parfum in de zon

Wist je dat parfum niet goed samengaat met zonlicht? Bepaalde ingrediënten zoals etherische oliën en de alcohol in het parfum kunnen, wanneer ze in contact komen met de zon, een reactie uitlokken die leidt tot pigmentvlekken en zelfs brandwonden. Deze vlekken verschijnen niet meteen, pas 24 tot 48 uur na blootstelling. Ernstige reacties zien eruit als rode blaasjes die achteraf donkere vlekken achterlaten. Dit effect heet berloque dermatitis. Gelukkig verdwijnen deze donkere vlakken vanzelf na een paar maanden.

Voorkomen en genezen

Deze bijwerking voorkomen is gemakkelijk: gebruik zo weinig mogelijk parfum in de zomer, zeker wanneer je van plan bent lange tijd buiten door te brengen. Wil je toch graag parfum op in de zon? Kies dan voor een geurtje met zo weinig mogelijk alcohol (liefst zelfs geen) en waar geen “fuccomarine” in zit. Controleer ook dat zoveel mogelijk van de geurstoffen bewerkt zijn om geen huidreacties te veroorzaken. En spuit het parfum tot slot niet rechtstreeks op je huid, maar op je kleding of in je haar. De pigmentvlekken, daar hoef je niks aan te doen. Houd die plaatsen wel uit de zon in de toekomst, en smeer je huid goed in met een zonnecrème van minstens factor 30. Bij ernstige reacties die leiden tot rode bultjes of zelfs brandblaren, is het aangeraden om een dermatoloog of dokter te raadplegen.

Voorkomen en genezen

Voorkomen is in dit geval beter dan genezen! Drink geen alcohol in de zon. Doe je dat toch? Drink dan met mate, en verzorg jezelf extra goed: smeer je regelmatig in met zonnecrème en bescherm je huid extra goed. Zit je toch met een geïrriteerde huid? Kies dan voor een natuurlijke aftersun om je huid af te koelen en meteen te verzorgen.
Is er toch iets misgegaan? Dan zijn er gelukkig wel nog oplossingen om je problemen aan te pakken. Heb je bijvoorbeeld al eens aan een huidverjonging gedacht?
Arrangementen

Bent u geïnteresseerd?

Boek online Chatten
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.
Afspraak maken Cadeaubon