Krijg je een schimmelnagel van slechte hygiëne?

Nee. Schimmelnagels komen voor bij de meest hygiënische mensen. We hebben allemaal schimmels op onze huid en onder de randen van onze nagels zitten. Pas als de nagel lichtjes beschadigd is kan die geïnfecteerd raken met zo’n schimmel. Eens die onder de nagel zit, kan de infectie zich verder verspreiden over de hele nagelplaat. 

Hoe herken je een schimmelnagel?

Een schimmelnagel begint met wit, geel, groen of bruin-achtige nagelranden. De nagel wordt brozer, verdikt, breekt of schilfert. Een beschadigde nagel met schimmel kan loskomen. Schimmelnagels hebben vaak een brokkelige textuur, waarvoor de meeste mensen zich schamen. Na verloop van tijd verkleurt de hele nagel en dus niet alleen de rand. Een schimmelnagel kan dan ook pijn gaan doen of op andere vlakken hinder veroorzaken. De meeste mensen gaan dan pas op zoek naar een specialist. 

Is een schimmelnagel gevaarlijk?

Neen, schimmelnagels zijn niet gevaarlijk. Toch mogen we ze ook niet negeren. 1 schimmelnagel breidt zich immers vaak uit naar de andere nagels, en in sommige gevallen kan ook de huid van de voeten aangetast worden. Het is dus belangrijk tijdig de hulp van een specialist medische pedicure in te roepen. Het gebeurt zelden dat een schimmelnagel spontaan herstelt.

Is een schimmelnagel hetzelfde als een kalknagel?

Zoals de naam al doet vermoeden wordt een schimmelnagel altijd veroorzaakt door een schimmel. Maar bij een kalknagel is dat niet per definitie het geval. Die kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van ouderdom, een slechte toevoer van voedingsstoffen naar de nagel of een huidziekte zoals psoriasis. Maar in de meeste gevallen gaat het bij een schimmelnagel of kalknagel wel degelijk om een infectie met een schimmelbacterie. 

Is een schimmelnagel besmettelijk?

Een schimmelnagel kan je vrij gemakkelijk overdragen naar andere mensen, zeker via gemeenschappelijke vochtige ruimtes. Maar je kan ook jezelf besmetten waarbij de schimmelinfectie zich geleidelijk aan verspreidt naar de andere nagels. Daarom is het ook goed om niet al te lang te blijven rondlopen zonder behandeling. 

Kan je ook schimmelnagels aan je vingers krijgen?

Zeker, maar dat komt veel minder voor. De reden is dat je schoenen een donkere, warme en vochtige omgeving vormen. Een plek waar schimmels goed kunnen gedijen en makkelijker groeien. 

Hebben sommige mensen meer kans om schimmelnagels te krijgen?

Naar schatting heeft ongeveer 5 procent van de bevolking last van één of meer schimmelnagels. En dan vooral de ouderen want bij kinderen zie je ze amper. Een mogelijke verklaring is dat naarmate we ouder worden onze nagels steeds trager groeien en al wat vervormd geraken waardoor schimmels gemakkelijker door de nagel kunnen dringen. Een tweede risicogroep zijn de mensen die vaak sporten of te nauwe schoenen dragen waardoor de nagels kunnen beschadigd raken en schimmels makkelijker doordringen tot het nagelbed. Ook personen met een verminderde afweer, psoriasis, diabetes of circulatiestoornissen lopen een hoger risico op infecties. 

Kan je schimmelnagels voorkomen?

In warme en vochtige ruimtes met veel mensen zoals gemeenschappelijke doucheruimtes, zwembaden of sportscholen draag je best slippers. Was je voeten meteen na het zwemmen of sporten met helder water of een zeepvrij product en spoel en droog ze nadien grondig af. Ook tussen de tenen! Draag katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen. Je houdt je nagels ook best zo kort mogelijk om beschadiging te voorkomen. 

Kan je schimmelnagels behandelen?

Dat kan. Bij The Wellness Room kan je je schimmelnagels laten behandelen door een specialiste Medische Pedicure. in een 6-tal beurten helpt ze je van de schimmel af. Tijdens iedere beurt wordt er gewerkt met een hooggeconcentreerd anti-schimmel middel. Uw specialiste freest als het ware dit product in uw nagelplaat, met een speciale natfreesmachine. Zij gebruikt hiervoor een extra zachte schimmelnagel behandelkop voor op de freesmachine, zodat de nagel niet te snel of hard afgeslepen wordt. Vaak is het een kwestie van geduld, vertrouwen, dedication en een goede opvolging thuis. Wanneer uw specialiste beslist dat de meeste schimmel gedood is, kan zij een nieuwe nagel zetten met Gelacy, een merk dat zich gespecialiseerd heeft in de reconstructie van schimmelnagels met een schimmeldodende gel of kunstnagel. In de meeste gevallen komt de schimmel niet terug. U kan weer naar huis met mooi verzorgde nagels. Boek nu je gelacy afspraak! 
Arrangementen

Bent u geïnteresseerd?

Boek online Chatten
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.