Wat is een Zweedse massage?

Een Zweedse massage is de meest bekend massage in de Westerse wereld. Deze vorm van massage wordt Zweeds genoemd omdat het verwant is met de Zweedse gymnastiekleraar Peter Henrik Ling. Deze vorm van massage is gebaseerd op de studie van gymnastiek, fysiologie en de technieken die komen uit China, Egypte, Griekenland en Rome. Het was een standaardmethode voor verpleegsters en fysiotherapeuten. De technieken werden tevens bij een medische behandeling toegepast. Deze vorm van massage is anders dan de eeuwenoude Oosterse massagetechnieken.

 

Zweedse Massage bij The Wellness Room

Gebruikte technieken

Er zijn verschillende massagetechnieken. Uiteraard horen er een aantal specifieke technieken bij de Zweedse massage, namelijk:
  • Effleurage: Op deze manier begint de massage, strijkende bewegingen over de huid met weinig of lichte druk. Dit wordt gedaan met behulp van massageolie. Er worden hierbij korte en lange strijkende bewegingen gemaakt. De stevigere bewegingen gaan in de richting van het hart, met de bloedstroom mee. Deze heen-en-weer bewegingen worden enkele keren herhaald om het lichaamsdeel op te warmen, de huid in te oliën en om de klant al te helpen ontspannen.
  • Petrissage: Bij deze techniek kneed je de spieren. Hierbij is het de bedoeling om de spieren soepeler te maken en verkleving met van de huid met de spieren los te maken. Het kneden stimuleert ook het afvoeren van afvalstoffen.
  • Fricties: Bij deze techniek maak je cirkelvormige, druk- of wrijfbewegingen. Hierdoor beweegt de huid ten opzichte van de sierlaag eronder, waardoor dieptewerking tot in de onderliggende weefsel mogelijk is. Fricties worden altijd met de gehele hand gedaan ofwel met één of beide duimtoppen. Soms wordt dit ook met de knokkels gedaan om meer druk te kunnen geven.
  • Tapotage: Hierbij worden snelle ritmische slagen met de muis, pink zijde of rug van de handen, bolle handen of gesloten vuisten gemaakt. Afwisselend met beide handen wordt dit toegepast. Het stimuleert het behandelde gebied, het activeert de huid en verbetert de bloedsomloop.
  • Vibratie: Bij deze laatste techniek wordt gebruik gemaakt van snelle bewegingen of trillingen met de blakke hand of de vingertoppen. Deze beweging kan plaatselijk worden toegediend of aan een compleet lichaamsdeel door bijvoorbeeld een voet vast te pakken en te schudden, waardoor het hele been mee vibreert tot en met de heup.
swedish massage bij The Wellness Room Antwerpen

Effecten van een Zweedse massage

Uiteraard zijn er een aantal positieve effecten van een Zweedse massage. Ten eerst zorgt het voor een verbetering van de bloeddoorstroming door de stimulering van de bloedvaten. Ten tweede worden de afvalstoffen sneller verwijderd. Daarnaast krijgt u door de mechanische technieken en aanrakingen van de huid en spieren een ontspanning van de spier en brengt het lichaam en geest tot rust.

Door het masseren van de gewrichten wordt de bloedsomloop gestimuleerd, ontstaan er ontspanningen en de bewegingsvrijheid wordt vergroot. Ook wordt het emotioneel welzijn verbetert, doordat er vermindering van spanningen en stress zal plaatsvinden. Ten slotte worden de dode cellen op de huid verwijderd.

Dit zijn de grootste effecten van een Zweedse massage.Bent u geïnteresseerd in een Zweedse massage? Bekijk dan onze website of neem contact op!
Afspraak maken Cadeaubon Extra beschikbaarheid aanvragen