Het gebruik van de sauna, zowel de finse sauna als de infrarood of zout sauna, doet wonderen voor je gezondheid. Aldus ook voor je natuurlijke weerstand. Een keer per week je spieren goed laten ontspannen tijdens een sauna sessie doet spanningen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je stress niveau daalt aanzienlijk en je voelt je endorfine niveau stijgen. Je lichaamsnatuurlijke weerstand wordt sterker, omdat je bloedcirculatie verbetert door de warmte en doordat je spieren ontspannen zijn. De endorfine, die samen gaat met een vrolijk humeur en minder stresshormoon, zorgt dan ook zijn beurt ook weer voor een betere weerstand. Sommige mensen verwarren dit echter met het afkoelingsproces na een sauna sessie. Ze denken dat het springen in een ijsemmer vlak na het intensief opwarmen, de weerstand verhoogt. Wat wel zeker is,is het volgende:

Wisseldouches doen je wennen aan temperatuurverschillen

Door regelmatig van warm naar koud over te schakelen, bv. bij wisseldouches, raak je gewend aan temperatuursverschillen. Zo krijgen verkoudheid en griep minder kans. Wie het hele jaar door in een t-shirt rondloopt, heeft minder vaak een ‘kou’ te pakken. Hetzelfde geldt voor de sauna. Een 75-jarige die één of meerdere keren per week de sauna gebruikt, en ook de ijsemmer, loopt minder gevaar dan een 30-jarige die éénmaal per 6 maand in de sauna – en vervolgens het ijsbad – springt. Afkoelen binnenin de sauna, desalniettemin, is niet alleen heerlijk verkoelend, maar ook een goede voorbereiding vlak voor het koude water. Daarom delen ze in sommige sauna centra ijsblokjes uit na de opgietsessie.

Bij de oude Grieken was in ieder badhuis wel een dompelbad aanwezig. De Grieken zagen de wisseling van heet naar koud water als een verjongingskuur. Waarschijnlijk vanwege het verkwikkende gevoel dat je hebt na afloop.

“Ik krijg het te warm in de sauna, laten we even in de jacuzzi relaxen”.

Dit is wat veel sauna gasten doen. Het is van belang om de temperatuursverhoging die je lichaam heeft, weer te laten dalen. In de jacuzzi, het stoombad of hammam, de infraroodsauna of finse sauna, warm je evenveel op. Na 15 minuten is je lichaam 1,5 graad opgewarmd. Dat is best een flinke verhoging. Ga dus eest even afkoelen, maar niet op een drastische manier. Wanneer je met een flinke temperatuursstijging ineens in een ijskoud bad zou springen, kan het zijn dat ‘de chock’ teveel is voor je lichaam. Er is gevaar dat je even van je stokje gaat. Doe het dus nooit op een drastische manier. Afkoelen na je rondje sauna is even belangrijk als rustig opwarmen en goed uitrusten. Neem bijvoorbeeld ook eerst een lauwe douche voor je de sauna ingaat. Als je niet goed afkoelt loop je het risico dat je gaat ‘na-zweten, hoofdpijn krijgt, of een benauwd gevoel. Hoe koel je dan het beste af?

Wat is de beste manier om af te koelen?

Wandel even rustig in de buitenlucht, geniet van de koele bries en haal diep adem. Verkoel dan eerst je voeten met koel water, beginnen met je rechtervoet – die ligt het verste van je hart. Verkoel vervolgens je rechterhand en arm, aansluitend doe je hetzelfde met je linkerhand en arm. Pas als je aan de temperatuur van het water gewend bent, verkoel je ook je hoofd en haren. Het afkoelingsproces mag gerust 10-15 min. duren. Er is geen haast bij. Op het moment dat je van onder het frisse water uitloopt, voel je je kiplekker. Dit komt door de aanmaak van endorfine, het natuurlijk gelukshormoon. Vergelijk het met een intensieve sessie sporten. Na een verkwikkende douche, zijn je batterijen herladen! Nadat je langzaam afgekoeld bent, neem je 15 – 20 min. warmterust. In deze warmterust maak je geen gebruik want andere warmtebronnen, zoals jacuzzi, of hammam. Een verfrissend drankje is daarbij aan te raden om je vochtgehalte weer aan te vullen.
Arrangementen

Bent u geïnteresseerd?

Boek online Chatten
Locatie Antwerpen Arthur goemaerlei 50 Antwerpen Openingstijden
Ons team staat 7 dagen per week voor u klaar! Boek online
  • Ma 09:30-22:00
  • Di 09:30-22:00
  • Wo 09:30-22:00
  • Do 09:30-22:00
  • Vr 09:30-22:00
  • Za 09:30-22:00
  • Zo 09:30-22:00
ook geopend op zon- en feestdagen
Locatie HoogstratenBredaseweg 32 Hoogstraten Openingstijden
Ons team staat  7 dagen per week voor u klaar! Boek online
  • Ma 09:30-22:00
  • Di 09:30-22:00
  • Wo 09:30-22:00
  • Do 09:30-22:00
  • Vr 09:30-22:00
  • Za 09:30-22:00
  • Zo 09:30-22:00
ook geopend op zon- en feestdagen
Afspraak maken Cadeaubon