Pedicure, medische pedicure, gespecialiseerde voetverzorging of podoloog. Weet jij het verschil? 


De schoonheidsspecialiste of basis pedicure - pedicurist(e)

Een schoonheidsspecialiste is gediplomeerd in meerdere schoonheidsverzorgingen van het lichaam, gelaat en ook de voeten en handen. Schoonheidsspecialistes en esthetische voetverzorgers verzorgen de voeten alleen maar aan de basis, zodat de voeten er uiterlijk mooier en verzorgder uitzien. In de volksmond heet dit een ‘basis pedicure’. Vaak gaat deze basis pedicure gepaard met een ontspannend voetbad, oftewel een deugddoende korte voetmassage, en is het welzijnsaspect zeer belangrijk. De schoonheidsspecialiste knipt uw nagels op de correcte manier, ontdoet uw nagelriemen van een teveel aan ‘huid’ of duwt de huid van de nagelriemen zachtjes naar achteren indien deze teveel over de nagel groeit. Ze maakt de nagelwalletjes proper waar soms vuil tussen kruipt, en buffert indien nodig de nagelplaat op tot deze weer glanst met een buffervijl. Meestal komen er geen machines (freesmachine) aan te pas. Ook eelt wordt enkel weggeraspt met een goede eeltrasp. Meestal zijn die ook verkrijgbaar voor thuisgebruik, maar de basis pedicurist(e) kan er nét iets beter aan, waardoor jij niet in oncomfortabele houdingen moet zitten raspen. Een basis pedicure op zijn tijd, is dus zeker geen overbodige luxe. Integendeel, uw schoonheidsspecialiste gebruikt enkele instrumenten die enkel mits opleiding verkrijgbaar zijn. 

Gespecialiseerd voetverzorger of medische pedicure Basis.

 
De gespecialiseerd voetverzorger geeft standaard een basisverzorging zoals de schoonheidsspecialiste of basis pedicure, maar aanvullend daarop verzorgt zij/hij eventuele pijn of ongemak bij voeten die geen zware risico’s met zich meedragen, en maakt daarbij gebruik van 2 dingen. Enerzijds zijn dit niet-invasieve technieken, wat wil zeggen dat er geen chirurgie/ diep snijden of langdurig herstel aan te pas komt. Anderzijds gebruikt hij/zij  professionele producten die een remedie zijn voor bepaalde ‘aandoeningen’, en eventueel ook speciale hulpmiddelen. De term “gespecialiseerd of medisch” maakt een duidelijk onderscheid met de basis voetverzorgingen die enkel het schoonheidsaspect behandelen. Overmatige eelt kan hij/zij moeiteloos weghalen met een mesje of andere medische tools, waarmee voorzichtig de bovenste eeltlagen worden “weggeraspt”. De Gespecialiseerde voetverzorger(ster) of medische pedicure Basis snijdt enkel oppervlakkige eelt weg, meerdere en diepere lagen worden meestal overgelaten aan de Expert, in combinatie met de eeltfrees.  

Gespecialiseerd voetverzorger of medische pedicure Expert. 


De  gespecialiseerde voetverzorger(ster) kan een bijkomende opleiding volgen waardoor hij zich tevens bekwaamt in het screenen, verzorgen en opvolgen van voetjes met diabetes. De gespecialiseerde voetverzorgers genezen en voorkomen aandoeningen van de nagels en de tenen. Deze aandoeningen kunnen bijvoorbeeld zijn: infecties, mycose (schimmel), wonden aan de voeten, ingegroeide nagels, likdoorns, kloven en pijnlijke drukpunten. Zeer belangrijk is dat zij/hij dit alles ook behandelt  bij diabetespatiënten, en daarvoor gebruikt maakt van podologische diabetici technieken. Meestal werkt hij/zij met een speciale voetfreesmachine, waarop verschillende frees-kopjes worden gebruikt. Sommige dienen bv. om vakkundig eelt mee weg te ‘slijpen’, andere dienen om diabetes voetjes mee te behandelen. Nog andere dienen om verdikte kalk-of schimmelnagels mee ‘dun’ te slijpen zodat ze er terug mooier en beter uitzien en zijn. Belangrijk is dat bij dit slijpen een schimmeldodend middel wordt gebruikt, dat nadien ook thuis kan gebruikt worden.  De expert heeft veelal een samenwerking met podologen, dermatologen en artsen, maar ook met orthopedisch schoentechniekers, verpleegkundigen en mensen die werken in de thuiszorg. Bij de ziekenfondsen krijgen de gespecialiseerd voetverzorgers een erkenning voor de terugbetaling van medische pedicure basis of expert. Informeer u hierover bij uw ziekenfonds. Bij The Wellness Room werken wij met Veronique, die 100% voldoet aan de eisen van een Medische pedicure Expert. 

Podoloog & Arts


Podologen zijn paramedici die voetverzorging bieden aan risicovoeten en risicopatiënten  Zij voeren voetverzorgingen uit waarbij teenafwijkingen en letsels van de voet kunnen worden behandeld, zowel aan de dermis als de epidermis. Ook het toepassen van biomechanica en zooltherapie ligt in hun vakgebied: podologen ontwerpen ook steunzolen. Artsen (huisartsen, dermatologen, chirurgen) behandelen patiënten met voetproblemen door middel van medische technieken en producten. 

Op zoek naar een professionele medische pedicure expert? Boek dan snel bij The Wellness Room, en kies uit vele opties. 
Arrangementen

Bent u geïnteresseerd?

Boek online Chatten
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.
Afspraak maken Cadeaubon